Volkswagen si Britanicii

Britanicii preiau fabrica Volkswagen


In noaptea de 8 aprilie , trei valuri de avioane aliate au aruncat mii de bombe incediare asupra Kdf-Stadt



    Focul a fost stins dupa aproape trei saptamani , timp in care mare parte din fabrica a fost pusa la pamant.

          Liniile de productie au fost refacute partial , dar alte doua bombardamente , pe 20 iunie si 5 iulie 1944 , au distrus din nou liniile de productie. Inca de la primul atac , multe din liniile de asamblare fusesera mutate sub pamant, astfel ca in primele patru luni ale lui 1945 , din Kdf Stadt au plecat totusi 2030 de vehicule militare. Razboiul se apropia de sfarsit si Aliatii inaintau spre Berlin. Pe 11 aprilie 1945 , Divizia 102 a Infanteriei Americane a ocupat Fallersleben. Americanii aveau sa foloseasca instalatiile care nu au fost distruse pentru a-si repara masinile , operatiunile fiind conduse de Rudolf Brormann , cel care fusese sefuldepartamentului de control al calitatii.


Charles Radclyffe


         Apoi, controlul asupra fabricii a fost preluat de Divizia 52 Britanica , care , pe 25 mai , schimba denumirea Kdf-Stadt in Wolfsburg. Sef al fabricii a fost numit maiorul Ivan Hirst , care era supervizat de colonelul Charles Radclyffe. Nascut intr-o familie care detinea o fabrica de ceasuri, acesta era ingner si, dupa debarcarea in Normandia condusese , in Belgia , o uzina in care se reparau tancuri. Hirst a repus uzina in functiune si , cu ajutorul componentelor care scapasera dupa bombardamente , a inceput sa produca masini.

       Halele ramasesera fara acoperisuri , fapt care provoca oprirea productia ori de cate ori ploua. Cu toate acestea , pana la finele anului , au fost produse 2490 de masini , un adevarat record in conditiile date . In plus , la insistentele lui Hirst , armata britanica a lansat o comanda de 20 000 de automobile necesare fortelor care asigurau controlul operatiunilor in zona aliata cu Germania. Productia acestora a demarat in decembrie , iar pana la finele anului se si realizasera primele 55 de masini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu